SALAM RAYA AIDIL FITRI, SYAWAL 1431H


Ramadan telah berlalu pergi, muncullah fajar Syawal ..... alhamdulillah segala puji dan puja buat Pencipta sekelian Alam , yang menguasai seluruh isi alam dan segala yang ada padanya, segala puji kerana dengan Qudrat dan IradatMU hamba2Mu berjaya melepasi halangan hawa nafsu yang tidak sempadannya, dengan bersyahadahkan bahawa Engkaulah Ya RAbb Tuhan yang patut disembah oleh sekelian isi alam ini, kami merafa' sembah bahawa hanya dengan kekuasaanMUlah jua kami beriqrar untuk menjadi hamba2MU yang taat dan patuh kepada segala titah perintahMU ya Allah.
Moga Ramadan yang pergi telah meninggalkan impak maksima kepada hati2 kami, jiwa2 kami yang telah kami lakukan tazkiyyah selama sebulan dengan harapan ianya menjadi saksi bahawa hati2 ini telah kami sucikan semata2 untuk melakukan ketaatan kepadaMU jua.


-------------------------------------------------

Begitulah episod dalam kehidupan kita sebagai seorang Muslim. Apabila kita telah mengikhlaskan niat untuk melakukan ketaatan yang tidak bertunjangkan kepada kepura-puraan yang mungkin membawa kepada sifat2 munafiq, kita hendaklah benar2 merasakan segala amalan2 yang telah laksanakan selama sebulan yang pada siangnya kita berpuasa, manakala di malam harinya kita beribadah sunat spt tahajud dan membaca al Quran, mudah- mudahan jiwa kita telah dibersihkan sebersih2nya, bersih dari segala bentuk sifat2 mazmumah, bersih dari cintakan dunia, bersih dari tamak dan halabo dengan kehidupan duniawi yang melalaikan, kerana kita semua telah tahu bahawa selama mana kita mampu hidup di muka bumi ini sekiranya jauh dari hidayah dan InayahNYA?
Ya ALLAH, bantulah kami mengharungi liku2 perjalanan hidup ini di atas landasan SyariatMU, jadikanlah kami di kalangan hamba2 MU yang sentiasa merasakan dirinya sentiasa berkurangan amalan2 untuk dijadikan bekalan kami di akhirat nanti.
Ya Allah, sesungguhnya Syurga dan neraka itu adalah benar, pembalasan baik dan buruk adalah benar, titian sirat itu adalah benar, segala apa yang Engkau maktubkan dalam KitabMU adalah semuanya benar, dan adalah janji2Mu yang pasti Engkau akan tunaikan nanti. Masukkanlah kami orang2 yang beriman ke dalam Syurga FirdausMu , Ya Rabbal A'lamiin.

0 comments: