CORET2 RAYA 2010 .....

Bersyukur, kerana Raya kali ni, kami sekeluarga dapatlah pulang ke kampung lebih awal, pagi hari Ahad yang cerah, lebih kurang 10.40 pagi ... selepas saja 3 anak bujangku - Dhia, Afdhal dan Naseh naik bas, kami pun bertolak. Terpaksa akur pada cadangan suami, anak2 semakin besar, Innova dah tak cukup besar untuk anak2 semua, maka nak tak nak, kenalah budget lebih beli 3 tiket bas untuk mereka. Harapnya mereka tidak tiba lebih awal dari kami.


Alhamdulillah, cuaca amat baik ... sepanjang perjalanan redup dan nyaman. Terasa lamanya kami tak balik kampung. Kami sekeluarga terpaksalah tunggu cuti panjang barulah berbaloi utk balik kampung dan bertemu sanak saudara. Kami berhenti di sebuah masjid utk Solat Jama' taqdim Zohor-Asar, kemudiaan teruskan perjalanan. Sampai di Kota Bharu hampir pukul 5.00pm, jalan "jam" ...... nak masuk jalan Pengkalan Chepa pun terpaksa bergerak perlahan sedangkan kami kena bergegas ke bazar Ramadan, kesian kalau2 menyusahkan mek pula utk menyediakan buka puasa kami.


Kemeriahan raya ...... sebenarnya bila dah berkeluarga, kemeriahan orang dewasa lebih pada melihat anak2 pula memeriahkannya. Kita seakan tumpang sekaki, kerana kemeriahan itu lebih pada meraihkan rasa Syukur kerana kemenangan kita menjalani ibadah sepanjang Ramadan. Pastinya anak2 pula asyik mengira hari bila nak balik kampung.


Sambutan sederhana, macam tahun2 lepas samada di dua belah pihak, mak dan mentua. Nampaknya mak mentua masih benar2 pulih selepas kena strok dua tahun lepas. Namun paling tidak, cucu2 yang berlari ke hulu ke hilir meriuhkan sedikit suasana.anak2 yang sentiasa ceria .....Abang zie sedang menyampaikan amantnya kepada adik2 semua ....
Keluarga Hajjah Fatimah Hassan .... kenangan bersama adik beradik dan ipar duai .....


Di rumah bonda Fatimah, kami adik beradik berkumpul sebagai satu tradisi menjalinkan Mahabbah adik beradik, ipar duai, anak2 saudara yang semakin ramai dan cepatnya mereka pula menjadi dewasa. Kali ni pun 'Kuzi Mek' , seakan menjadi keutamaan bagi kami anak2 perempuan untuk memasaknya. Mek semakin uzur, tapi masih bersemangat bila anak2 balik dan berkumpul ramai2. Saya lebih senang membantu untuk menggoreng ayam dan siapkan bahan2 tumisnya. Seperti tahun lepas, hampir asar, kuzi belum siap lagi. Akhirnya saya terpaksa kembali ke rumah mentua tanpa sempat membawanya sedikit sebagai santapan di pagi Raya.

Malam Raya ke2, majlis Tahlil diadakan di rumah Mek, di Pengkalan Chepa. Solat Maghrib, Isya' berjamaah dan disusuli dgn bacaan Yasin. Kemudiaan acara terakhir ialah mesyuarat Kelab Famili Mek, banyak juga isu2 terkini menjadi topik hangat memeiahkan suasana kekeluargaan. Alhamdulillah.... begitulah mahabbah bertaut di hati kami adik beradik, cucu cicit dan ipar duai, acara besar ini kami cuba jadikan tradisi yang mesti dipertahankan setiap tahun.
0 comments: