MENDAULATKAN KALIMAH ALLAHGege dan gegar sekali bumi Malaysia menjelang 2010, bukan sahaja kerana sibuknya rakyat Mlaysia dengan pelbagai sambutan Tahun Baru, yang masih belum berubah bentuk sambutannya .... berhibur dan dihiburkan dengan pelbagai acara @ konsert ... semuanya memaparkan sejauh mana Umat Islam khususnya menjadi penunuj jalan kepada bangsa2 lain tentang cara hidup Islam.

Realiti di depan mata, jelas menampakkan kedangkalan Umat Islam terutamanya warga kota yang sanggup bersesak2 .... semata2 menyambut Tahun 2010 Masehi. Sungguh berjayanya agenda Jahiliyyah untuk mencorakkan pemikiran dan gaya hidup Umat Islam dan di mana jua mereka berada .... arus perdananya adalah gaya hidup ala barat, sambutan New Year pun mestilah cara barat. Benarlah Sabda Nabi Junjungan Mulia SAW, sesungguhnya kamu pada akhir zaman akan mengikuti mereka sejengkal demi sejengkal, sekiranya mereka masuk ke lubang biawak pun kamu akan turuti mereka! Lalu para sahabat bertanya , " siapakah mereka Ya Rasulullah? " , siapa lagi selain daripada Yahudi dan kristian.

Sedihnya bila melihat paparan di Tv .... anak2 muda terkinja2, anak2 kecil juga diusung sama demi memeriahkan acara tahunan ini. Mungkin kita boleh bertolak ansur kiranya orang bukan Islam yang menyambutnya sedemikian, namun bagaimana pula kita Umat Islam yang amat berbangga bahawa Tuhan mereka adalah ALLAH .... tidak segan silu menjadi juara dalam setiap acara ....

Sekadar peringatan buat diri dan sahabat2 seAkidah ..... kiranya kita leka, musuh2 akan mencelah dan mencari ruang untuk mendakyahkan agama mereka menimbulkan syak wasangka ke dalam hati juhala'. Kiranya kita masih sibuk dengan cara hidup bertunjangkan hawa nafsu, tunggulah tika dan saatnya hukuman dari ALLAH Rabb sekelian Alam. Kejahilan yang melingkari Umat Islam mestilah dicari jalan untuk menoktahkannya dengan ILMU dan makrifaat yang benar.
mencari jalan pulang ....
Ibrah dari kontroversi ....

Biarkan isu ini agak reda sedikit setelah KDN membuat rayuan di Mahkamah, untuk menangguhkan keputusan lalu. Apapun kita sebagai Umat Islam mesti kembali bermuhasabah, jangan sekadar rasa terpanggil untuk memutlakkan Kalimah ALLAH hanya untuk Umat Islam, tetapi dalam bab2 yang lain kita hanya pandang sebelah mata sahaja. Contohnya, berapa ramai Umat Islam yang peka untuk menjadikan Islam sebagai cara hidup? Apa saja tindakan bertunjangkan kepada Suruhan dan Perintah ALLAH sebagai Tuhan kita? Amat malang sekali kalau kita dianggap juara dalam isu mutakhir ini, manakala dalam isu2 yang menyentuh Aqidah dan akhlak, hukum hakam dalam pelbagai aspek kita pandang sebelah mata saja.
Marilah kita jadikan ini satu peluang untuk kita semua Umat Muhammad SAW, yang menyatakan Tiada Tuhan selain ALLAH, dan menyaksikan bahawa Nabi Muhammad pesuruhNYa, untuk kembali menghayati ISLAM yang syumul tanpa memisah2kannya, atau hanya mengambilnya bila tersepit dan dirundung malang.
Ya, Maal Hijrah yang datang ... disusuli dengan Masehi 2010, mengajak kita kembali bertaut hati, mencari kebenaran dan mempertahankannya dengan penuh yakin dengan janji2 Rabbul A'lamin.

0 comments: