PENCERAHAN KE ARAH PEMBINAAN MUSLIMAH A'LIMAH SUFIYYAH HARAKIYYAH .Beberapa perbincangan secara tidak formal di antara saya dengan beberapa orang sahabat untuk memberikan sumbangan yg tidak seberapa ini untuk menggerakkan para Muslimah khususnya agar mereka lebih maju ke hadapan bersama keindahan AGAMA ALLAH ini. Seringkali, apabila kaum hawa di momokkan dengan kemajuan, modern, stylish, ianya lebih merujuk kepada pendekatan barat dan budaya mereka yang sering meletakkan material sebagai asas dan acuan utama. kalau nak maju, modern dan penuh bertamadun, lihatlah kemajuan di barat sana, mereka lebih terbuka dalam banyak aspek!.


Ya, Cakap2 sedemikian amat beracun kerana kita lebih melihat barat maju setelah mereka meletakkan Agama di bawah tapak kaki mereka, Agama bukan lagi pegangan mereka bila memutuskan sesuatu perkara. Akhirnya segala gerak hati dan gaya hidup mereka bercampur aduk antara turutan nafsu haiwani dan aqal manusia yg terbatas sifatnya.
MUSLIMAH .... bukan sekadar indahnya sebutan itu, dinukilkan Allah SWT dalam kalam sucinya beberapa kali, dan juga kita temui ianya bergandingan dengan kalimah untuk kaum Adam iaitu Muslim@ Muslimin . Indahnya bahasa al AQuran yang tidak sekadar menjadikan ianya satu perkataan yang menggambarkan itulah maknawinya dengan merujuk kepada kaum Hawa yang patuh kepada Aqidah Islamiyyah dan akhlak yang mulia. Muslimah bukan sekadar nama yang senang disebut, malahan ianya hadir bersama sekalung penghormatan dari pencipta Adam & Hawa itu sendiri, tanpa adanya bias gender!. Renunglah ayat2 Al qur'an yang dengan nyata lagi jelas betapa Allah tidak membezakan amal dan usaha Muslimah sekalipun mereka mempunyai kudrat fizikal yang lebih lemah. namun lengkapnya Adam dengan kerjasama Hawa, hebatnya sang Adam dengan peranan Hawa di sebalik tabirnya. Sejarah Islam tidak kurang hebatnya dengan nama2 besar kaum Muslimah@ Hawa yang telah mengorbankan usaha2 mereka untuk pembangunan dan kemajuan Agama ini, dalam apa jua lapangan sekalipun, sumbangan Muslimah amat dihargai. Setiap tahun negara kita akan memilih seorang IBU MITHALI, samada peringkat negeri, maupun Kebangsaan. Jiwa Muslimah yang dekat dengan watak Murabbiyyah, pendidik dan pembentuk anak2 yang akan mewarisi Agama dan tanahair ini. Jika Muslimah gagal atau tidak lagi merasakan peri penting mereka untuk kekal hebat dalam membimbing anak2 generasi ini, kita amat bimbang kemungkinan2 yang tidak boleh dibayangkan sebagaimana hancurnya tamadun barat sedikit demi sedikit dengan hancurnya institusi kekeluargaan mereka. Melalui filem2 @ drama mereka, anak2 lebih selesa memanggil ibu ayah mereka dengan nama masing2, bukan lagi oh Mum, oh Dad, ditukar kepada oh Sally, oh John!!
Perbincangan ini sekadar intro menuju kepada pencerahan fikrah yang lebih details. Semoga Allah memberikan saya kekuatan untuk meneruskan bicara tentang topik ini dengan lebih ilmiah@akademik.

0 comments: