BANGKITNYA ANAK2 BUMI KINANAH!


Siapa sangka ...... Revolusi Melur @ Jasmine di Tunisia merebak ke Mesir! Pastinya ia juga akan merebak ke Yaman, dan beberapa negara teluk yang lain.


Firaun abad 21 mesti di tumbangkan segera ?

Setiap kali melihat apa2 berita dan cerita tentang bumi yang juga dikenali dengan "Aardhil Kinanah" , hati ini seakan dicengkam kerinduan yang sukar diungkapkan. Hampir 12 tahun bumi itu telah ku tinggalkan, dari tahun oktober 1988 hingga Mei 1990, saya menjadi salah seorang penghuni di Hayyu Sabi'.


Masih terbayang Hayya Sabi', Hayyu Asyir, Hayyu Thamin dan Mahattoh 12, .... beberapa nama tempat penempatan sebahagian pelajar2 Melayu iaitu beberapa 'Hayyu' yang masih segar dalam ingatan saya. Meskipun hanya berpeluang hampir dua tahun sahaja berada di bumi Mesir ( Hayyu Sabi' ), saya tetap rasa bertuah kerana dapat mengenali kehidupan masyarakat Arab dan mengenali budaya hidup mereka, serta sempat juga berkenalan dengan beberapa banat misriyyat. Terkejut juga saya bila media melaporkan bahawa jumlah penuntut Malaysia di Mesir mencecah 11,000 lebih. Ramainya! Patutlah rata2 rakyat Mesir amat mengenali rakyat " Maliyzi' yang menumpang di negara mereka demi mencari Ilmu di Jami' Azhar dan Jami'ah yang lain seperti Alexandria, Mansourah, Cairo dll.


Sekilas ingatan .....
Masih ingat lagi ketika saya dan beberapa sahabat2 yang bergerak secara berkumpulan, dari 3- 5 orang setiap kali kami ada urusan @ shopping di Bandar Atabah dan Syari' Mushyki. Bandar Muhaddithin, Abbasiyyah, di antara beberapa tempat yang menjadi tumpuan pelajar Malaysia di sana. Masih saya dapat bayangkan suasana yang sentiasa sesak dengan orang Arab samada mereka penjual atau atau pembeli. Setiap kali berada dalam kesesakan di jalan dan pasar, saya sering bertanya pada senior ( kakak2) , kenapa agaknya orang Arab ni ramai sangat? Seolah2 keadaan mereka samalah seperti kita di Kuala Lumpur @ bandar2 besar di tanah air sibuk nak beraya esok hari!.Sebuah kebangkitan, satu harapan .....


Bila saja bermulanya episod " demostrasi besar2an ' di Medan Tahrir pada 25 Januari, suara rakyat Mesir yang sekian lama tertindas di bumi sendiri sudah menjadi ibarat nanah yang tidak boleh diubati lagi dengan ' pain killer'. Tempoh 30 tahun sudah cukup untuk Housni Mubarak membina empayar kekayaan dan ngah mentadbir Mesir penuh dengan kesombongan dan keangkuhan ala Firaun. Bagaikan dia Firaun abad 21 !


Seterusnya gelombang kebangkitan rakyat Mesir rupa2nya 'tsunami' yang hanya beberapa hari kemudian terus merebak ke hampir seluruh bandar2 besar di Iskandariah, Mansurah, Ismailiyya dan lain2. Ya, bumi Mesir yang amat saya rindui, seakan saya dapat merasakan ianya ibarat suatu letupan yang sekian lama menunggu saat2 gegarannya yang akan dirasai oleh seluruh penduduk dunia. Hari ini dilaporkan di akhabar2 tempatan sudah masuk hari ke 10, protes rakyat yang merakyat dan terus disokong oleh hampir semua lapisan masyarakat ...... mungkin dari 'bawwab' yang menjaga bangunan2 sehingga golongan elit dan cendikiawan seperti Al Baradei ! Hebat dan sungguh hebat. Sesungguhnya Allah pasti menjaga AGAMA ini dengan memenagkan kebaikan di atas kemungkaran.


Di awal kebangkitan rakyat Mesir menumbangkan Mubarak, maka sibuklah pemimpin2 dunia , Obama, Hillary Clinton dll, seakan2 mereka amat sayangkan seorang Mubarak yang bersikap amat setia menjadi kawan baik mereka. Pesiden USA, Obama misalnya, dilihat berlagak seakan penasihat setia kepada Mubarak agar dia mendengar pandangan rakyatnya, jangan berkasar dengan mutazohiriin , dan memintanya melakukan perubahan demi kebaikan rakyat yang rata2 nya cukup menderita sepanjang 30 tahun di bawah pentadbiran Housni.Teringat saya buku Zainab Al Ghazali, al daeiyyah yang cukup terkenal dengan kekentalan semangatnya ketika mana beliau berada di dalam penjara Gamal Abdul Naser, bukunya yang berjudul " Al Bathsu Min jadid " beliau menyatakan bahawa kebangkitan pasti akan berlaku sekalipun tangan2 yang menghalangnya amat kuat lagi ramai supportersnya. Sesungguhnya kebangkitan rakyat buka semata2 kerana desakan ekonomi, atau faktor kebejatan moral para elit yang menguasai kekayaan bumi Mesir, bahkan yang lebih berbisa jika kebangkitan itu adalah satu tanda kebangkita jiwa2 dan ruh Ummah Islam untuk kembali menegakkan Syariatullah fil Ardh.Masih terbayang di mata ini menyaksikan golongan rakyat miskin lagi amat dhaif kehidupan mereka, dengan pakaian mereka yang selekeh dan anak2 yang terbiar. Pernah sekali tak sanggup melihat anak2 bawwab yang seakan terliur melihatkan kami membeli 'yogout' dan bahan2 makanan, sehingga saya sedekahkan sedikit kepada mereka. Jelas kegembiraan di wajah2 anak2 yang tidak berdosa,


Biarlah apa yang berlaku di Mesir sekarang ini adalah satu kebangkitan yang akan diisi oleh " ISLAM' , moga pemimpin2 Ikhwanul Muslimin akan mengambil peluang keemasan ini untuk menjadikan ISLAM sebagai the only solution dan pemimpin2 yang berjiwa AGAMA akan mengambil amanah untuk mengembalikan hak2 rakyat sekian lama tertindas. Namun situasi belum dapat dipastikan kerana kuasa2 besar dunia seakan siap siaga untuk menggerakkan proksi2 mereka menyusup bagi mengambil tempat si Presiden yg bakal tumbang bila2 masa saja. Hari ini ( 6/feb) Berita Awani menyebut Obama telah menukar suara mereka seakan menyokong Mubarak untuk menenangkan keadaan. Jelas menampakkan kuasa2 Kuffar dan zionis amat 'terancam' kiranya gerakan Islam mampu mengambil alih pentadbiran Mesir selepas era Mubarak.
Akhirnya, tiada doa selain kembali kepada Rabbul A'lamiin .... Hanya DIA yang Maha Mengetahui , sesungguhnya perjunagan untuk mengembalikan keagungan ISLAM mestilah bermula dengan penyatuaan UMMAH dan sejarah di zaman Salahuddin Al Ayubi telah melakarkan kuasa ISLAM bermula di bumi Kinanah dan akhirnya barulah bumi Al Quds dapat dibebaskan.
Irhal irhal ya Mubarak, was qut Mubarak .... itulah laungan2 di Medan Tahrir.

0 comments: