SELAMAT DATANG ..... Semester 1, 2010/2011

AHLAN WASAHLAN ..... kalimah tayyibah menyambut anak2 muda ke IPTA/S.


Rata2 IPTA/S mula membuka tabir baru Sessi pengajian Semester 1, sesi 2010/2011, pastinya berduyun2lah para pelajar yg layak dan diterima masuk ke IPTA/S dan juga pelajar2 yg terpilih ke oversea, juga dikehendaki mendaftakan diri di pusat2 persediaan ke sana. Meriahnya suasana apabila melihatkan anak2 muda ini dengan wajah ceria dan berseri2 seakan2 menantikan saat2 bahagia mereka bergelar 'MAHA' siswa dan sisiwi. Ibubapa pula pastinya tidak putus2 memanjatkan rasa syukur kerana anak2 mereka tidak mensia2kan harapan mereka agar anak2 mereka berjaya ke menara gading. segala persiapan dibuat serapi mungkin agar anak2 mereka tidak menghadapi apap2 masalah semasa menjalani kehidupan baru di kampus2. Alhamdulillah, teringat saya ketika mengingati sekali sekali memori indah ketika menanti hari2 bergelar Pelajar U . Selamat tinggal Baju uniform sekolah, baju kurung warna putih dan kain warna purple! Pastinya yang berjaya ke IPT pilihan masing2, membuatkan masing2 tambah semangat dan semakin yakin masa depan yang membanggakan.


Ingatan saya semakin kuat apabila melihat pula anak2 muda yang bakal bergelar sisiwa/siswi yang semestinya telah bersiap sedia menghadapi apa jua rintangan dan cabaran. Persaingan dalam pelbagai konteks amat sengit samada di awal pengajian, di pertengahannya atau di penghujungnya. Kekadang ramai juga yang masih ber'dilema' menentukan kursus pilihan, pilihan diri sendiri atau pilihan ayah ibu! Tak kurang juga yang memilih sekadar ikut2 kawan baik, teman sekampung atau teman/kekasih hati. Macam2!


1- Niat, betulkan niat semata2 mencari ILMU, kerana ALLAH SWT, bukan sekadar memenuhi harapan ayah ibu, bahkan ingatlah, pencariaan ilmu di kampus adalah amanah dari ALLAH, kerana kedudukan manusia yang berILMU amat dekat dengan Penciptanya.


2- pilihan kursus: apa pun buatlah pilihan yang terbaik, berdasarkan kemampuan diri, cita2 dan semangat anda untuk belajar pelbagai ILMU2 yang baru dan terkini.


3- Bersedialah menghadapi apa jua rintangan ,setengah2 pelajar mencari2 subjek yang mudah, atau pun senang utk mereka " score " , sekiranya lecturer yang mengajar sesuatu subjek amat teliti @ kedekut markah ( ? ) pastinya ramai yang cuba mengelaknya sekali lecturer tersebut amat baik dalam pengajarannya. Untuk meraih kejayaan, tiada jalan pintas, mesti melangkah dengan penuh cermat dan berhati2 , sekiranya pelajar merasakan mereka perlu perbaiki apa2 bentuk kelemahan mereka, misalnya " language skill ' , communication skill dll, mulakan dari awal semester. Bagi pelajar2 baru, amat baik mereka cuba dapatkan maklumat2 berharga dari senior untuk memantapkan diri dalam apa jua bidang.


4- Jagalah " syariat' , sebagai lecturer, kadang2 amat sedih jika lihat students yang masih tak lulus lagi dalam bab " aurat" , walau di Universiti mana pun anda berada, dalam maupun luar negeri, jangan sekali2 lupa batas2 Syariat yang ALLAH tentukan. Kerap kali sya perhatikan semakin ramai pelajar2 foreigneirs di UIA yang melanggar "Dress Code" semasa mereka berada di kampus. Sakit mata bila melihatkan gelagat mereka tanpa segan silu dengan pakaian ketat dengan size badan xxl. Pihak Universiti sepatutnya lebih bertegas kerana mereka datang ke negara kita tapi tidak tahu menghormati Biah di UIAM.


Akhir sekali, dengan penuh harapan saya merakamkan agar pelajar2 sekelian memanfaatkan masa dan peluang keemasan utuk menimba ILMU dan apa jua kemahiran hidup secara langsung dan tidak langsung. Sesungguhnya kita mengharapkan generasi2 muda ini tidak biarkan peluang ini tanpa merebutnya sebaik mungkin.


1 comments:

KAJIAN SEMASA MENGENAI PERKEMBANGAN WAHABBI DI MALAYSIA, SILA GOOGLE TAJUK-TAJUK SEPERTI DI BAWAH INI:-

(a) SIFAT 20 - http://www.mediafire.com/?ne2dmyeinzo
(b) Jaringan Wahabbi Sdn Bhd
(c) Jom Kenali Dr Maza & Co
(d) Ahlul Bait Yang Dicerca
(e) Tok Ayah Zid Kedai Lalat
(f) Kuasa Tiang Kepada Cita-cita
(g) 40 Mutiara Hikmat Serambi Mekah
(h) TAJUK KHAS - BANGSA MELAYU MENGIKUT ULAMA ASWJ

FAKEH KHALIFAH SAKA